top of page

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

 • Kan ik me opgeven voor de workshops, seizoenssessies en retraites zonder ervaring?
  Je kunt aan alle workshops meedoen zonder ervaring.
 • Is de Workshop Kennismaken met Plantaardig Verven ook leuk als ik er al iets vanaf weet?
  Het bijzondere aan plantaardig verven is dat je tot in lengte dagen blijft leren. Ik ook! Er is zo oneindig veel te ontdekken. Per plant zijn er verschillende bereidingswijzes van de verfbaden, maar er is ook een enorme diversiteit aan voorbehandelingen van het textiel. Daarbij verschilt het per moment waarop je het botanisch materiaal vind, welke kleur het zal geven. Mijn antwoord op jouw vraag is: ja, het is ook leuk om de workshop Kennismaken met Plantaardig Verven te volgen als je al wat ervaring hebt. En geen enkele ervaring is ook prima. Laat je verwonderen...
 • Hoe ver is het rijden naar Gees in Drenthe?
  Gees ligt in Zuidoost Drenthe niet ver van Hoogeveen en Emmen. Vanaf het midden van het land, is het slechts 1,5 uur autorijden. Met zo'n leuk vooruitzicht en een goeie playlist, is dat meer dan de moeite waard toch?
 • Kan ik mijn elektrische auto opladen in Gees?
  Ja, een elektrische oplaadpaal is om de hoek van Natuuratelier Momoko op Dorpsstraat 55 in Gees ter hoogte vlakbij de Herbergier.
 • Is plantaardig verven iets voor perfectionisten?
  Het is de 'perfecte' ; ) hobby voor perfectionisten. Het blijft een natuurproduct en daardoor wordt het meestal net iets anders en mooier dan je verwacht. Zelfs na veel oefenen, merk je nog dat de natuurlijkheid een bijzondere rol speelt. En dat is juist heerlijk.. Juist als je de dingen naar je hand wilt zetten, is natuurlijk verven heel bevrijdend.
 • Blijft plantaardig geverfde stof wel kleurvast? Verbleekt het niet?
  Ha ha, een veel voorkomende vraag! Het mooie aan plantaardig verven, is dat het veel verder reikt en je overtuigingen verandert. Vooropgesteld dat je plantaardig geverfde wol, stof of zijde meestal niet in de zon legt, leer je ook dat je dit soort natuurlijk geverfde stoffen met zorg en aandacht behandelt. Je gaat er voorzichtiger mee om. Je wast het zo min mogelijk. En als je het wilt wassen, dan was je het met een natuurlijk wasmiddel. En je gaat je opvallend zorgzamer voelen over iets dat je er mee gemaakt hebt. Want je weet hoeveel tijd je geinvesteerd hebt in het vinden van jouw favoriete botanische kleurstof of hoe lang je gewacht hebt tot de bloem geplukt kon worden of de wortel geoogst. En dat het een mooi langzaam proces is. En dat je er best veel voor nodig hebt, om grotere hoeveelheden te verven. Kortom, je gaat je duurzamer gedragen ten opzichte van plantaardig geverfde stof. Het blijft daardoor mooier. En je gaat de schakeringen en de veranderingen in de kleur juist waarderen. Het is een beetje of Moeder Natuur met je praat.
 • Wordt er thee, koffie en iets te eten geserveerd tijdens de workshops?
  Bij alle workshops serveren we koffie en thee mét lekkers. Bij de workshops in Gees serveren we een versbereide vegetarische soep. Neem daarbij ajb zelf aanvullende lunch of brood mee. Bij de retraites op locatie, wordt je verwend met lekkers bij de koffie en thee, een heerlijke versbereide lunch, een smoothie, appetizer en nog een lekker drankje voordat je huiswaarts keert. Alles verzorgd door Herberg Boschoord in Lage Vuursche.
 • Wat is een retraite?
  Tijdens de Jaarcirkel Wilde Kleuren kom je zes heerlijke retraite-achtige dagen bijeen in 2023. Evenals tijdens de tweedaagse Retraites Wilde Kleuren die gehouden wordt bij Herberg Boschoord in Lage Vuursche (provincie Utrecht) kun je je letterlijk terugtrekken uit het dagelijks leven. Hierbij wordt je een fijne plek geboden waar het stil is en waar de voorzieningen zo zijn, dat je tot rust komt. Tijdens de retraites is meer tijd om te fourageren, stil te zijn, je te verwonderen en een mindful ervaring te hebben.
 • Waar kan ik parkeren tijdens een workshop?
  Je kunt net om de hoek van het natuuratelier parkeren. Zodra je aankomt, wijzen we je de parkeerplek aan. Je kunt ook parkeren op de Wethouder H. Euvingstraat in Gees.
bottom of page