top of page

Kleur maken in samenwerking met de natuur

C172D588-4F5A-4980-9A78-3096E0465230_1_105_c_edited.jpg

Verfplantentuin

Als je kleur gaat maken in samenwerking met de natuur, komen er allerlei mooie nieuwe ervaringen, vragen en wensen op je pad. Bijzonder aan het maken van plantenkleuren is dat je op een botanische, culturele en ambachtelijke reis gaat waarbij de inspiratie je in allerlei windrichtingen brengt. Je raakt geïnteresseerd in hoe een verfplant er uit ziet, waar die groeit, welke delen van de plant geschikt zijn, maar ook in de kleuren van andere culturen en de planten uit andere werelddelen. Of in de Latijnse namen en de gezondheidseigenschappen van de planten waarmee je samenwerkt.

Je gaat aandachtiger bewuster observeren en er krijgt allerlei vragen. Zou dit een verfplant zijn? Kan ik er kleur mee maken? Zo ja, hoe pak ik dat aan? Moet die verwarmd worden of juist niet? Wanneer zou de plant geschikt zijn om verf of inkt mee te maken? Worden er al knoppen voor bloemen gemaakt? Hoe zien de zaadjes er uit? Wanneer zijn de zaadjes rijp?

De verfplant Wede maakt van haar zaden bijvoorbeeld een prachtig kleurspel voordat ze haar zaadjes loslaat, van gifgroen naar donkerpaars. Je vraagt je af of je kleur kunt maken van de bloemen of de stengels of ook van allebei? Gebruik je de wortels om voor te behandelen of zijn ze niet geschikt? Welke verfplanten zijn vaste planten en komen elk jaar in grotere getalen terug zoals de Verfkamille? 

Achter mijn natuuratelier transformeert in de verfplantentuin een scala aan verfplanten. Een voorrecht om elke dag de natuur in te duiken in de verfplantentuin om veranderingen in de verfplanten te bekijken, de bloei te bewonderen of om ingrediënten te oogsten. Het is een heerlijk plekje om rustig te observeren hoe de plant zich ontwikkelt en hoe de verschillende planten er uit zien. Omdat de tuin biologisch is, word je omringd door prachtige vlinders, bijen, allerlei insecten en vele vogels zoals de groene specht, het puttertje, roodborstje, musjes, bonte specht, de bonte vliegenvanger en een bontgekleurd oranjezwart vogeltje waarvan we de naam nog niet weten.

De verfplantentuin brengt energie, vrolijkheid, concentratie, het ‘kid in a candystore’ gevoel, schoonheid, verwondering, warme ontmoetingen, geschiedenis, wetenschap en veel colourful eye candy bij elkaar.

 

Ter informatie, de verfplantentuin is alleen open voor deelnemers tijdens aan de Zomerschool in augustus 2024. 

bottom of page