top of page

za 13 apr

|

Momoko Natuuratelier Drenthe

Jaarcirkeldag 2 Natuurlijk Verven - Wilde Kleuren

Bonus: Boek je de reeks van zeven Jaarcirkelzaterdagen die start op zaterdag 13 april dan ontvang je bij je eerste les een botanisch cadeau. Het 'Maak je eigen inkt pakket' ter waarde van 20 euro. Je kunt kiezen uit de inktkleur Hibiscus of Walnootbolster.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Jaarcirkeldag 2 Natuurlijk Verven - Wilde Kleuren
Jaarcirkeldag 2 Natuurlijk Verven - Wilde Kleuren

Tijd en locatie

13 apr 2024, 10:00 – 16:00

Momoko Natuuratelier Drenthe, Oude Steeg 22, 7863 PG Gees, Nederland

Gasten

Over het evenement

De Jaarcirkel Wilde Kleuren 2024/2025 in mijn Atelier voor Natuurlijke Kleuren bestaat uit zeven inspirerende zaterdagen natuurlijk oftewel plantaardig verven. Omdat de natuur per seizoen zoveel prachtige en verschillende kleuren herbergt, organiseer ik de Jaarcirkel zeven keer per jaar. Elk jaar, elk seizoen, elke maand geeft oneindig veel verrassingen. Telkens nemen andere planten de hoofdrol en kun je nieuwe kleuren samen met de natuur maken. En er zijn veel mogelijkheden om stof voor te behandelen (te beitsen) en verschillende natuurlijke en authentieke kleuren te maken zelfs uit één plant. De variaties zie je tijdens de Jaarcirkel Wilde Kleuren workshops terug in zowel de verfpan als in het reactie van het natuurlijke pigment op textielsoorten.

De Jaarcirkel stimuleert je jezelf te ontwikkelen op het gebied van plantaardig verven en je vaardigheden en kennis voortdurend te verdiepen. Ook verras ik je op elke Jaarcirkeldag met een leuke aan kleur verwante botanische vaardigheid.

Tijdens een Jaarcirkeldagworkshop volgen en observeren we de groei van planten, bloemen, bomen, blaadjes en fourageren we botanisch materiaal in de berm, het nabij gelegen bos, in tuinen en in Momoko's verfplantentuin. Per plant leer je de beste voorbehandeling van de wol en stof en doorlopen we rustig de stappen voor het verfbad. Soms krijg je ook zaadjes mee naar huis om thuis een verfplant te zaaien en op te kweken. Afgelopen keren kregen de deelnemers bijvoorbeelde wede- en annattozaadjes mee.

Voor de workshops bereid ik (botanisch colourist Monique van Momoko natuuratelier) het proces per verfplant uitgebreid voor en zorg ik er voor dat jij de mooiste methodes en resultaten leert kennen. De natuur is hierin leidend. Samen gaan we de magie van de natuur ervaren middels wonderlijke kleurervaringen.

Recepten

Recepten van de natuurkleuren die je maakt, krijg je uitgereikt om mee naar huis te nemen. Je kunt deze aanvullen met je eigen aantekeningen. Aan het einde van de Jaarcirkel heb je een Jaarcirkelreceptenboek met alle natuurkleuren die jij hebt gemaakt. 

Met de stalen die je mee naar huis neemt na elke workshop, kun je een eigen stalenboek maken.

Voor wie?

Voor professionals en consumenten geïnteresseerd in het ambacht, de natuur, kleur, wol, textiel en duurzaamheid.

Makers, schaapherders, kunstenaars, ontwerpers, creatieve professionals, vrijwilligers van schaapskuddes, imkers, kunstenaars, schilders, keramisten, fotografen, grafisch ontwerpers, architecten, eigenaren/medewerkers van wolwinkels, antroposofisch medewerkers, creatieve workshopgevers en mensen met een voedselbos boeken de workshops. Ook professionals in industrieën die werken met (synthetische) kleurpigmenten of in fast fashion zijn van harte welkom. Durf te leren over hoe het anders kan. 

Schatkistjes met staaltjes mee naar huis

Door het natuurlijk verven te leren kennen, ervaar je ook de inspanning die het kost om natuurlijke kleuren te maken en te behouden. Je merkt dat de natuur haar eigen ritme heeft. Dat je het ene jaar een prachtige kleur kunt maken uit een plant die de volgende zomer niet tot ontwikkeling komt onder invloed van het weer. Een van de leerzame lessen is dat de natuur altijd het eindresultaat bepaalt. De Kleurmakers in de Jaarcirkel maken hun eigen 'schatkistjes' met de natuurlijk geverfde staaltjes van de kleuren en de materialen die zij hebben gekleurd. Iedereen doet dat op haar eigen wijze.

Eindwerkstuk

Aan het einde van jouw reeks zeven zaterdagen maak je een eindwerkstuk. Dat kan zijn dat je je een 100% natuurlijk (gebreid) kledingstuk natuurlijk gaat verven, wol gaat verven voor een weefwerk, een tas van natuurlijk geverfde katoen maakt, een bloem gaat vilten, een tekening gaat maken met botanische inkt. Of misschien wil je je verdiepen en focussen op de mogelijkheden en een studie doen van één verfplant, bijvoorbeeld wede, fluitekruid of brandnetel. Je kunt proeven gaan maken en mogelijkheden verkennen. Hierbij inspireer ik je met plezier en creëer ik de mogelijkheid voor jou om te spelen en mooie dingen te maken waar jij blij van word.

Meer

Hoe meer je ontdekt, hoe meer je wilt leren. Ik herken dat. Het is zo een fijn gevoel om natuurlijk te verven. Na jouw eerste reeks van zeven Jaarcirkelworkshops kun je verder met jouw tweede jaar. De lessen stem ik af op alle deelnemers en ik bouw de lesstof zo op dat iedereen  alsmaar meer leert. 

De data na deze workshop zijn: 

Zaterdag 8 juni 2024

Zaterdag 3 augustus 2024

Zaterdag 14 september 2024

Zaterdag 12 oktober 2024

Zaterdag 9 november 2024

Data in 2025 worden later bekend gemaakt.

Les van: Botanisch colourist Monique

Tijdstip: 10-00 - 16.00 uur

Locatie: Momoko Natuuratelier, Oude Steeg 22, 7863 PG Gees

Bereikbaar met openbaar vervoer & gratis parkeren

Inclusief:

Creatieve begeleiding, technische voorbereiding, alle materialen, onbeperkt koffie en thee mét lekkers, versbereide soep (brood/lunch zelf meebrengen) in het natuuratelier en bij mooi weer verven in de verfplantentuin.

Kosten:

Zeven zaterdagen 2024/2025: 695 euro + bonuspakket 'Maak je eigen Hibiscus of Walnoot Inkt' bij start op zaterdag 13 april 2024.

Vier zaterdagen: 395 euro

Losse dagworkshops: 115 euro

Let op: deelnemers aan de reeks van zeven zaterdagen krijgen voorrang op boekingen voor losse dagworkshops.

Bij Momoko vind je de ruimte om je leven natuurlijk kleur te geven

Tickets

 • Workshop Wilde Kleuren

  Van € 115,00 tot € 695,00
  Verkoop geëindigd op
  • € 695,00
  • € 395,00
  • € 115,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page