3

OPDRACHT

Ontwikkeling van innovatieve concepten rondom de wijze van maaltijdverstrekking (zowel in beleving van de patiŽnt als in de attitude van het personeel) in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem voor de klinische patiŽnten.

Aanleiding is het gegeven dat de regenereerwagens aan vervanging toe zijn en dat de Werkgroep Voeding dit het juiste moment vindt om innovatie toe te passen en onderscheidend vermogen te creŽren ten behoeve van de voeding voor klinische patiŽnten.

De achterliggende gedachte is de stimulans van het sociale aspect zoals het bevorderen van het herstel, ondersteunen van het samenzijn met andere patienten en met mantelzorgers of bezoek, het creŽren van een warme sfeer, het bieden van ruimte voor de uiting van emoties en de maaltijd als middel tot afleiding en ontspanning.

OPDRACHTGEVER

Ziekenhuis Rijnstate Arnhem - Alysis Zorggroep
bedient 550 klinische patiŽnten per maaltijd.

CONCEPTNieuwe PatiŽntenmaaltijden

Momoko deed kwalitatief onderzoek naar patiŽntenwensen op het gebied van eten en drinken door patiŽnten persoonlijk te interviewen aan hun bed. Momoko verbreedde dit met trendonderzoek op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in gastvrijheid, voeding en zorg. Momoko interpreteerde de onderzoeksgegevens en bracht acht patiŽntenwensen in kaart. Deze acht wensen werden het uitgangspunt voor visie- & conceptontwikkeling tbv het project 'Voeding op de Kaart'.

De visie is dat de maaltijd van een praktische onderbreking (Ďer moet gegeten wordení) mag evolueren naar een aangename ervaring. Op basis van de nieuwe visie is o.a. besloten om het ontbijt en het diner vanuit de broodserveerwagen te gaan serveren. Hiervoor ontwikkelt Momoko momenteel speciaal voor ziekenhuis Rijnstate een gastvrij maaltijddecor (menukaart, placemat, complimentenkaart, afwezigheidskaartje, servetpochette).

RESULTAAT

Opdrachtgever Pieter van Driel, Facility Service Manager, zegt hierover: "De samenwerking met Momoko heeft de buitenwereld binnen gebracht. Momoko's werk was een echte eye-opener. Goede verantwoorde maaltijden maken konden we al, nu nog een goede dosis beleving en het geheel is op smaak en af. Het proces betekende: oogkleppen af, ruim baan voor nieuwe gedachten, inperken komt later wel. Het brede, wereldse, dat brengt Momoko."

IN SAMENWERKING MET

Patiëntenwensen: Monique Brinkhoff & Go-Rens Graphic Design
Maaltijddecor: Grafisch Ontwerpbureau Karelse & den Besten